Loading...

Kortcyclisch verbeteren
HagaZiekenhuis.

Onze samenwerking startte in 2012 bij het organiseren van diverse creatieve workshops als onderdeel van het ziekenhuisbreed mini-symposium: "van meten naar verbeteren”.

Op een visuele manier werden in groepsverband verschillende thema’s aan de reis van de patiënt gekoppeld om met elkaar tot gebruikersinzichten en procesverbeteringen te komen. Sindsdien ondersteunt MEDD het HagaZiekenhuis door inzet van strategisch Design om processen en risico's begrijpelijk te maken. 

"MEDD gaat op zoek naar de kernvraag en het antwoord op ons probleem. Hierdoor is er een design ontwikkeld dat ons verder helpt dan we hadden durven dromen. Wij hebben een visualisatie gekregen welke uitnodigt tot een gesprek. Zowel de medisch specialisten als de verpleegkundigen snappen het verhaal en worden er enthousiast van. Ook collega’s uit andere ziekenhuizen hebben interesse in ons model! Voor ons het bewijs dat wij erin zijn geslaagd om een compleet verhaal te maken in één tekening."

Ditta van den Berg – Beleidsmedewerker afdeling Beleidsontwikkeling en Kwaliteit

MEDD heeft meerdere visualisaties en toolboxen ontworpen die het HagaZiekenhuis creatieve workshop-, en communicatie instrumenten biedt. Voorbeelden zijn de visualisatie ‘huis van kwaliteit’ van het kwaliteitsmanagementsysteem, SBAR overdracht in acute situaties, de vier NIAZ verbeterthema’s en de drieluik visualisatie van het koppelen van de 10 grootste risico’s aan de reis van de patiënt.

Wij hebben het HagaZiekenhuis ook ondersteund in het analyseren, visualiseren en rapporteren van het patiëntveiligheidscultuuronderzoek uit 2019. De uitkomsten uit 2019 zijn vergeleken met 2017 en visueel inzichtelijk gemaakt.

Daarnaast ondersteunt MEDD bij het implementeren van een integraal risico-management systeem.

Voor de Reinier Haga Groep* hebben we een 'dashboard' voor calamiteitenonderzoek opgesteld. Klik hier voor het online RHG calamiteitenoverzicht 2018 om visualisaties uit het dashboard te bekijken. 

*Reinier de Graaf (Delft), HagaZiekenhuis (Den Haag) en LangeLand ziekenhuis (Zoetermeer).

 

Terug
Volgende

Neem contact met ons op